Site Analysis + Goals

Boylston station serves as the stop for Boston’s Green Line Rail. Built between 1895 and 1897, Boylston station was the first underground rapid transit station in the United States. It is located in the intersection of Boylston and Tremont street in Downtown Boston at the edge of Boston Common park. After more than one hundred years of continous operation, the station appereance looks more like the original one compare to other underground stations in Boston. The station at one time was a 4 track station, but the outer tracks have been closed since the 1960’s leaving the inner tracks for the Green Line.
Being located at the edge of Boston Common and near Boston theater district in downtown, the existing subway station is dull and does not have the same energy and excitement as the surrounding area. There are more issues that the station is dark and does not have any wheelchair accesibility. The goal is to do an intervention through the station that will add more value to the station as well as the surrounding area by bringing more natural light in during the day to save energy, using the intervention as a sculptural element to park, creating access for everybody, and adding programs to enhance the intervention surface. 
Initial Research

The initial research for the intervention is an investigation on human gait, a locomotion that is achieved by human limbs. For this project the human gait is focused on the lower limb movements while walking, running and climbing up the stairs as there are the one of the most common activities in the subway. By analyzing the continuous movements and subdividing them into sections, reconstruction of continuity through interpretation is created. A set of rules of using 3 sticks and 2 joints is used for the subdivided distorted intervention surface to create various shape that cater different functions. 
set of rules: 3 sticks and 2 joints like human lower limb 
Model process translating human gait locomotion in to a surface.
Design Process

The process started by analysizing the existing landscape as a continuous surface to create an interface between above and below ground. Segmenting through continuous surfaces to generate structure and articulation. The distorted surfaces is subdivided into wooden members anad programs were added to the surface to enhance the interface. 
Form Finding Diagrams
Study model
Back to Top